Blugi - istorie, prezent si viitor

Blugi - istorie, prezent si viitor

Blugi sunt un articol vestimantar care toți îl au În garderoba sa, indiferent de sex sau vârsta. Am ajuns să purtăm aproape zilnic blugi, fără să dăm impreșia că suntem în panică de idei, alternăm blugi, camăși, jachete sau chiar rochii, le includem atât în ținute sport, office sau glam.

Conținut:


IUBIM BLUGI, DENIMUL! Pentru că iubim atât de mult denimul haideți să aflăm câeva lucruri din istoria lui.
  • Cum au fost creați? 
  • Cine i-a inventat? 
  • Cum au ajuns atât de populari?


Istorie blugi demin

Denimul are o vechime de 500 de ani. Știai lucru acesta?

Blue jeans-blue de genes a pornit din Italia, mai exact în Genova, denimirea face referire directă la materialul din care sunt făcuți, un fel de stofa tare în vremea accea, care cu timpul s-a îmbunătățit. Din necesitatea unui material rezistent care să se poate folosi pe termen lung, la munci grele fără a se uza a apărut Denimul, la început fiind folosit de marinari din Genova.

Levi Strauss

Adevărata istorie începe în 1873 când Leob Strauss (devenit Levi Strauss), imigrant din Germania ajunge la New York și deschide un atelier specializat în producția textila, se implică și în afaceri din denim albastru și în California, la început scoate pe piața stofe groase și rezistente ca echipamentente pentru mineri, crescători de vite, tăietori de lemne, care căutau un material ieftin, confortabil, dar mai ales rezistent.

Mai târziu Iacob Devis mare croitor din Nevada și client a lui Levi îl ajută pe acesta cu îmbunatățirea calităti și rezistenței pantalonilor, așa apare acel mic accesoriu stilistic, capsele de pe buzunare, care poate ni se părea o banalitate, dar are o foarte mare imporanța, Davis a fost cel care a pus acele capse și a schimbat croiala întocmai pentru a crește durabilitatea. Levis Strauss și Iacob Davis au brevetat produsul în 30 mai 1873, așa a luat naștere mult iubitul pantalon de blug.

În ani 30 blugi erau cei mai căutați de cowboy. În anul 1935, Levi’s produce prima linie de pantaloni dedicaţi în exclușivitate femeilor. Blugii pentru doamne și domnişoare au o croială specială, menite să le pună în evidenţă toate formele.

În anul 1950 după ce anumite filme au promovat blugi au devenit un șimbol al rebel adolescent, chiar dacă au fost interziși în multe școli aceștia au început sa aibe foarte mare popularitate. Moda hippie transformă oficial blugi într-o ținută most-have, așa că în 30 de ani s-au vândut peste 100 milionane de perechi de blugi.

Blugi au devenit un etalon și pentru stilul hip-hop, rapperi afișandu-se cu celebri pantaloni foarte largi și cu turul lăsat.

În România blugi au apărut pe piața în anii ’70 o alternativă la aceea ce însemna blug în SUA, pentru că la aceea vreme nu se importa, sau se dădeau pe sub mâna cum s-ar zice la noi. Prima fabrică de blugi în România a fost la Pașcani și era destinat consumului intern. Erau un fel de blugi de imitaţie – nişte pantaloni dintr-un material cenuşiu destul de rezistent, cu capse la buzunare şi destul de strânşi pe corp. Zece ani mai târziu avea să apară o altă fabrică de confecționare a blugilor românești, la Scornicești. Acolo se produceau atât blugi pentru import dar si pentru export de o calitate mai bună. Acesti „blugi” se găseau în magazinele universale. Erau nişte pantaloni de doc albastru, fără nicio legătură cu blugii originali.

În anii 70 erau foarte râfniți în țara noastra, dar nu toți aveau acces la acești blugi, tineri erau împarțiți în două categorii cei cu blugi si cei fără blugi, dacă nu aveai blugi erai mai puțin important. Blugi în vremea accea era considerat ceva de lux.

Puţini sunt cei care pot uita ceea ce a fost numit „fenomenul Cenaclul Flacăra”. Implicit fenomenul „generaţiei în blugi”. Mulţi români vorbesc încă despre faptul că muzica născută în Cenaclul Flacăra al lui Adrian Păunescu a făcut posibilă apropierea, astăzi, între generaţia hi-tech şi cei care purtau blugi, ca un semn de frondă.

Adrian Păunescu, atragea ca un magnet, tineretul, "generaţia în blugi", avea o putere de a transmite mesajul, pentru o deschidere către libertate, chiar dacă atunci aceasta noţiune nu prea spunea multe…”.

Deci putem spune ca blugi au fost Simbol al libertăţii personale în România.

Confortabili, căutat de toți putem spune că moda denimului este eternă! Azi se estimeaza că anual se vând 450 de milioane de perechi de blugi!

Istoria este una bogată și este important să cunoaștem istoria un obiect vestimentar pe care îl iubim așa mult. Indiferent de brand, culoare, model sau accesorizare, blugi rămân un must-have în garderoba noastra.


Blugi in prezent

Blugi sunt o alegere safe care pot completa o ținută indiferent de sezon.


Vara


blugi-cu-stelute-pe-lateral

Toamna
 
  • Toamna îi poți purta cu pulovere tricotate, cardigane, geci atât la adidași cât și la botine și cizme. 

Blugi cu franjuri la glezna
Iarna
 
  • Iarna ii poti combina cu geci, cojoace și la încălțăminte se potrivesc de minune atât ghete cât și cizmele.
  

Tendinte in materie de de blugi


Dacă la început blugi au fost creati doar pentru clasa muncitoare, acum blugi sunt râfniți de toți și cei mai des purtati, au loc de onoare in garderoba noastra, indiferent de sex sau vârsta.


Geaca de blugi

Geaca de blugi ajunge un mare trend, înca din anul 1990. Acestea au un farmec de epocă special, pe care deșignerii îl apreciază și azi. Geaca de blugi și-a ocupat și ea locul special în garderobele tinerilor. Nici azi tradiționala geacă de blugi nu s-a demodat și astazi este foarte comună și căutata de toți, deci putem spune ca o geaca de blugi este o investiție pe termen lung pentru ca o poti alterna la tot felul de ținute.

Geaca de blugi cu maneca scurta si Geaca blugi cu perle Gecile de blugi au o putere de variație mare, ele se pot purta atât în ținute sport cu o pereche de pantaloni și tricou, la o ținută casual-elegantă peste un top sau chiar o rochița subțire de vara, chiar într-o ținută glam, cu o geacă accesorizată cu starsuri sau paiete, care sunt la mare căutare anul acesta.

La noi gasiți o colectie de geci glam. Geci în care te vei simți unică si specială.


geci blugi glam
 

Fusta de blugi

Putem vorbi și despre mult căutatele fuste de blugi, care sunt confortabile și feminine. La fel ca blugi foarte versatile, se pot purta atat in tinute sport dar și elegante.

Fusta blugi demin

Fii frumoasa în Denim! Iubim Denimul și Denimul ne iubește pe noi!

Produse recomandate de blugi

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!